Preview

Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics)

Advanced search

Fermented Milk Products and Child Health

https://doi.org/10.21508/1027-4065-2020-65-6-155-165

Abstract

The probiotic fermented milk products hold a specific place in the children diet. As a rule, the pediatricians, when advising the parents, are guided by the characteristics of both strains used as the ferment and the probiotic strains included into the food product. It is important that the microorganisms are safe, shelf stable and able to survive in the gastrointestinal tract. The use of the probiotic fermented milk products has a positive effect on the child health, as follows: anti-infectious and immunomodulatory effects, it helps to normalize the motion of the gastrointestinal tract. These provisions shall be supported with the controlled studies.

About the Authors

A. I. Khavkin
Veltischev Research and Clinical Institute for Pediatrics of the Pirogov Russian National Research Medical University
Russian Federation
Moscow


T. A. Kovtun
PROGRESS JSC
Russian Federation
Moscow


D. V. Makarkin
PROGRESS JSC
Russian Federation
Moscow


O. B. Fedotova
All-Russian Research Institute of Dairy Industry
Russian Federation
Moscow


References

1. Боровик Т.Э., Ладодо К.С., Захарова И.Н., Рославцева Е.А., Скворцова, В.А., Звонкова Н.Г., Лукоянова О.Л. Кисломолочные продукты в питании детей раннего возраста. Вопросы современной педиатрии 2014; 13(1): 89–95. [Borovik T.E., Ladodo K.S., Zakharova I.N., Roslavtseva E.A., Skvortsova V.A., Zvonkova N.G., Lukoyanova O.L. Sour Milk Foodstuff in Infants Diet. Voprosy sovremennoi pediatrii (Current Pediatrics) 2014; 13(1): 89–95. (in Russ.)]

2. Файзуллина Р.А., Самороднова Е.А., Федотова О.Б. Кисломолочные продукты в питании детей раннего возраста: эволюция от традиционных к функциональным. Российский вестник перинатологии и педиатрии 2019; 64(4): 133–140. [Faizullina R.A., Samorodnova E.A., Fedotova O.B. Dairy products in the nutrition of young children: the evolution from tradition to functionality. Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics) 2019; 64(4): 133–140. DOI: 10.21508/1027-4065-2019-64-4-133-140 (in Russ.)]

3. Хавкин А.И., Волынец Г.В., Федотова О.Б., Соколова О.В., Комарова О.Н. Применение кисломолочных продуктов в питании детей: опыт и перспективы. Трудный пациент 2019; 17(1–2): 28–36. [Khavkin A.I., Volynets G.V., Fedotova O.B., Sokolova O.V., Komarova O.N. The use of dairy productsin children’s diet: experience and prospects. Trudnyy patsiyent 2019; 17(1–2): 28–36. DOI: 10.24411/2074-1995-2019-10005 (in Russ.)]

4. Комарова О.Н., Хавкин А.И. Кисломолочные продукты в питании детей: пищевая и биологическая ценность. Российский вестник перинатологии и педиатрии 2017; 62(5): 80–86. [Komarova O.N., Havkin A.I. Cultured milk foods in children’s nutrition: nutritional and biological value. Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics) 2017; 62(5): 80–86. DOI: 10.21508/1027-4065-2017-62-5-80-86 (in Russ.)]

5. Тутельян В.А., Конь И.Я. Детское питание. Руководство для врачей. 3-е изд., перераб. и доп. М.: Медицинское информационное агентство, 2013; 744. [Tutelyan V.A., Kon' I.Ja. Baby food. A guide for doctors. Moscow: Meditsinskoye informatsionnoye agentstvo, 2013; 744. (in Russ.)]

6. Хавкин А.И. Микрофлора пищеварительного тракта. М.: ФСП, 2006; 426. [Khavkin A.I. Microflora of the digestive tract. Moscow: FSP, 2006; 426. (in Russ.)]

7. Лактионова З.Г., Бушуев С.А., Шевелева С.А., Кузнецова Г.Г., Батищева С.Ю. и др. Место пробиотических продуктов в лечении функциональных заболеваний кишечника у детей. Вопросы современной педиатрии 2005; 4(5): 73–76. [Kon I.Ya., Laktionova Z.G., Bushuev S.A., Sheveleva S.A., Kuznetsova G.G., Batishcheva S.Yu. et al. The place of probiotic products in the treatment of functional intestinal diseases in children. Voprosy sovremennoi pediatrii (Current Pediatrics) 2005; 4(5): 73–76. (in Russ.)]

8. Горелов А.В., Усенко Д.В., Елезова Л.И., Шевелева С.А., Буркин А.В., Кузнецова Г.Г. и др. Использование пробиотических продуктов в лечении кишечных инфекций у детей. Вопросы современной педиатрии 2005; 4(2): 47–52. [Gorelov A.V., Usenko D.V., Elezova L.I., Sheveleva S.A., Burkin A.V., Kuznetsova G.G. et al. The use of probiotic products in the treatment of intestinal infections in children. Voprosy sovremennoi pediatrii (Current Pediatrics) 2005; 4(2): 47–52. (in Russ.)]

9. Усенко Д.В., Горелов А.В. Пробиотики и пробиотические продукты питания: возможности и перспективы применения. Вопросы современной педиатрии 2004; 3(2): 50–54. [Usenko D.V., Gorelov A.V. Probiotics and probiotic food products: possibilities and perspectives of their use. Voprosy sovremennoi pediatrii (Current Pediatrics) 2004; 3(2): 50–54. (in Russ.)]

10. Хавкин А.И., Комарова О.Н. Пробиотический штамм Bifidobacterium animalis subsp. lactis (ВВ-12) – опыт и перспективы применения в клинической практике. Вопросы практической педиатрии 2017; 12(5): 25–34. [Khavkin A.I., Komarova O.N. Paediatric functional gastrointestinal disorders and microbiota. Voprosy prakticheskoi pediatrii (Clinical Practice in Pediatrics) 2017; 12(5): 25–34. DOI: 10.20953/1817-7646-2017-5-25-34 (in Russ.)]

11. Prodeus A., Niborski V., Schrezenmeir J., Gorelov A., Shcherbina A., Rumyantsev A. Fermented Milk Consumption and Common Infections in Children Attending Day-Care Centers: A Randomized Trial. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2016; 63(5): 534–543. DOI: 10.1097/MPG.0000000000001248

12. Uncuoglu A., Yologlu N., Simsek I.E., Uyan Z.S., Aydogan M. Tolerance to baked and fermented cow’s milk in children with IgE-mediated and non-IgE-mediated cow’s milk allergy in patients under two years of age. Allergol Immunopathol (Madr) 2017; 45(6): 560–566. DOI: 10.1016/j.aller.2017.02.008

13. Berni Canani R., De Filippis F., Nocerino R., Laiola M., Paparo L., Calignano A. et al. Specific Signatures of the Gut Microbiota and Increased Levels of Butyrate in Children Treated with Fermented Cow’s Milk Containing Heat-Killed Lactobacillus paracasei CBA L74. Appl Environ Microbiol 2017; 83(19): e01206-17. DOI: 10.1128/AEM.01206-17

14. Panahi S., Doyon C.Y., Després J.P., Pérusse L., Vohl M.C., Drapeau V., Tremblay A. Yogurt consumption, body composition, and metabolic health in the Québec Family Study. Eur J Nutr 2018; 57(4): 1591–1603. DOI: 10.1007/s00394-017-1444-9

15. Turchaninov D.V., Bovarskaya L.A., Bogdashin I.V., Bagrova L.V., Gotwald A.R., Kozubenko O.V. Influence of the regular intake of fermented milk products enriched by micronutrients on some indices of iron metabolism in adolescents involved in sports. Gig Sanit 2015; 94(9): 76–79.

16. Хавкин А.И. Нарушения микроэкологии кишечника и их диетологическая коррекция. В кн. Клиническая диетология детского возраста. Руководство для врачей. Под ред. Т.Э. Боровик, К.С. Ладодо. М.: Медицинское информационное агентство, 2008; 393–400. [Khavkin A.I. Intestinal microecology disorders and their nutritional correction. In: Pediatric Clinical Dietetics Guidelines for Physicians. T.E. Borovik, K.S. Ladodo (eds). Moscow: Meditsinskoye informatsionnoye agentstvo, 2008; 393–400. (in Russ.)]

17. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2017; 64(1): 119–132. DOI: 10.1097/MPG.0000000000001454

18. Баранов А.А., Тутельян В.А., Боровик Т.Э., Скворцова В.А., Конь И.Я., Захарова И.Н., Хавкин А.И. Национальная программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации (4-е издание, переработанное и дополненное). М.: СПР, 2018; 235. [Baranov A.A., Tutelyan V.A., Borovik T.E., Skvortsova V.A., Kon‘ I.Ja., Zakharova I.N., Khavkin A.I. National program for optimization of feeding of infants in the first year of life in the Russian Federation. Moscow: SPR, 2018; 235. (in Russ.)]

19. Камалова А.А. Обновленные европейские рекомендации по введению прикорма у детей – тема для размышлений. Российский вестник перинатологии и педиатрии 2017; 62:(6): 92–98. DOI: 10.21508/1027–4065–2017–62–6–92– 98 [Kamalova A.A. Updated European recommendations on the introduction of complementary food in children – subject for thought. Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics) 2017; 62(6): 92– 98. DOI: 10.21508/1027-4065-2017-62-6-92-98 (in Russ.)]

20. Хавкин А.И., Федотова О.Б., Волынец Г.В., Кошкарова Ю.А., Пенкина Н.А., Комарова О.Н. Результаты проспективного сравнительного открытого рандомизированного исследования по изучению эффективности йогурта, обогащенного пребиотиками и пробиотиками, у детей раннего возраста, перенесших острую респираторную инфекцию. Вопросы детской диетологии 2019; 17(1): 29–37. [Khavkin А.I., Fedotova O.B., Volynets G.V., Koshkarova Yu.A., Penkina N.A., Komarova O.N. The results of a prospective comparative openlabel randomised study of the effectiveness of a probiotic- and prebiotic-fortified yogurt in small children after an acute respiratory infection. Voprosy detskoj dietologii (Pediatric Nutrition) 2019; 17(1): 29–37. (in Russ.)].

21. Хавкин А.И. Lactobacillus rhamnosus GG и кишечная микробиота. Вопросы детской диетологии. 2018; 16(2): 42– 51. [Khavkin A.I. Lactobacillus rhamnosus GG and intestinal microbiota. Voprosy detskoi dietologii (Pediatric Nutrition) 2018; 16(2): 42–51. DOI: 10.20953/1727-5784-2018-2-42-51 (in Russ.)]

22. Комарова О.Н., Хавкин А.И. Влияние пребиотиков на пищеварительный тракт. Вопросы практической педиатрии 2018; 13(5): 33–39. [Komarova О.N., Khavkin А.I. Effect of prebiotics on the gastrointestinal tract. Voprosy prakticheskoi pediatrii (Clinical Practice in Pediatrics) 2018; 13(5): 33–39. DOI: 10.20953/1817-7646-2018-5-33-39 (in Russ.)]


Review

For citations:


Khavkin A.I., Kovtun T.A., Makarkin D.V., Fedotova O.B. Fermented Milk Products and Child Health. Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics). 2020;65(6):155-165. (In Russ.) https://doi.org/10.21508/1027-4065-2020-65-6-155-165

Views: 650


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1027-4065 (Print)
ISSN 2500-2228 (Online)