Vitamin-fortified complementary foods for infant nutrition
https://doi.org/10.21508/1027-4065-2016-61-5-102-105
Abstract
The diet of modern nursing women consisting of natural foods is adequate for the consumption of energy and sometimes excessively caloric can not to provide the organism with the necessary amounts of vitamins. The content of vitamins in breast milk of insufficiently supplied women is less than in nursing mothers, adequate supply of vitamins. The needs of the growing breast-fed child by women with multivitamin deficiency can not to satisfied by means breast milk. Based on the analysis of the vitamin status of pregnant and lactating women, as well as the content of vitamins in breast milk of mothers with various vitamins sufficiency conclusion for inclusion in the diet of infants enriched with vitamins and minerals weaning cereal-based products (cereals) had been made. Vitamin and mineral supplements or vitamin enriched foods must be included in the diet to maintain the vitamin status of lactating women.
About the Author
V. M. KodentsovaRussian Federation
References
1. Коденцова В. М, Гмошинская М.В. Насыщенность грудного молока витаминами и ее оптимизация. Врач 2015; 1: 68–73. (Kodentsova V.M., Gmoshinskaya M.V. Breast milk vitamin profile and its optimization. Vrach 2015; 1: 68–73. (in Russ))
2. World Health Organization. The optimal duration of exclusive breastfeed-ing:Report of an expert consultation. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2002; 68.
3. Лукоянова О.Л., Вржесинская О.А., Коденцова В.М. и др. Зависимость витаминного состава грудного молока женщин от приема поливитаминных препаратов в период беременности и лактации. Вопросы питания 1999; 4: 24–26. (Lukoianova O.L., Vrzhesinskaia O.A., Kodentsova V.M. et al. Dependence of vitamin composition of breast milk on multivitamin intake during pregnancy and lactation. Voprosy pitaniia 1999; 68: 4: 24–26. (in Russ))
4. Лукоянова О.Л., Вржесинская О.А., Коденцова В.М. и др. Зависимость витаминного состава грудного молока преждевременно родивших женщин от их витаминной обеспеченности. Педиатрия 2000; 1: 30–34. (Lukoyanova O.L., Brzesinskaya O.A., Kodentsova V.M. et al. Breast milk after premature delivery — dependence of its vitamin compound on maternal vitamins provision Pediatria 2000; 1: 30–34. (in Russ))
5. Коденцова В.М., Вржесинская О.А. Оценка витаминного статуса кормящих женщин по содержанию витаминов в грудном молоке. Бюлл эксп биологии и медицины 2006; 141: 3: 297–301. (Kodentsova V.M., Vrzhesinskaya O.A. Evaluation of the vitamin status in nursing women by vitamin content in breast milk. Byull ehksp biologii i meditsiny 2006; 141: 3: 297–301. (in Russ))
6. Бекетова Н.А., Абрамова Т.В., Вржесинская О.А. и др. Витаминный статус беременных женщин г. Химки. Вопр питания 2016; 85: 2: Приложение: 155. (Beketova N.A., Abramova T.V., Vrzhesinskaya O.A. et al. Vitamin status of pregnant women from Khimki. Voprosy pitaniia 2016; 85: 2: Suppl: 155. (in Russ))
7. Вржесинская О.А., Гмошинская М.В., Переверзева О.Г. и др. Оценка обеспеченности витаминами беременных женщин неинвазивными методами Фарматека. Репродуктивное здоровье 2015; 3: 48–50. (Vrzhesinskaya O.A., Gmoshinskaya M.V., Pereverzevа O.G. et al. Evaluation of pregnant women vitamins sufficiency by means of noninvasive methods. Farmateka. Reproduktivnoe zdorov'e 2015; 3: 48–50. (in Russ))
8. Вржесинская О.А., Переверзева О.Г., Гмошинская М.В. и др. Обеспеченность водорастворимыми витаминами и состояние костной ткани у беременных женщин. Вопр питания 2015; 84: 3: 70–76. (Vrzhesinskaya O. A, Pereverzeva O.G., Gmoshinskaya M.V. et al. Provision with water-soluble vitamins and bone health in pregnant women. Voprosy pitaniia 2015; 84: 3: 70–76. (in Russ))
9. Вржесинская О.А., Ильясова Н.А., Исаева В.А. и др. Сезонные различия в обеспеченности витаминами беременных женщин (г. Мценск). Вопр питания 1999; 68: 5/6: 19–22. (Vrzhesinskaya O.A., Ilyasov N.A., Isaeva V.A. et al. Seasonal differences in vitamin status of pregnant women (Mtsensk). Voprosy pitaniia 1999; 68: 5/6: 19–22. (in Russ))
10. Батурин А.К., Погожева А.В., Сазонова О.В. Основы здорового питания: образовательная программа для студентов медицинских вузов и врачей Центров здоровья. Методическое пособие. М.: ИПК Право, 2011; 80. (Baturin A.K., Pogozheva A.V., Sazonova O.V. Basics of a healthy diet: educational program for medical students and doctors health centers. Training handbook. Moscow: IPK Pravo, 2011; 80. (in Russ))
11. Лайкам К.Э. Государственная система наблюдения за состоянием питания населения. Федеральная служба государственной статистики. 2014; http://www.gks.ru/free_ doc/new_site/rosstat/smi/food_1-06_2.pdf [доступ 18.03.16]. (Laykam K.E. State system for monitoring the nutritional status of the population. Federal State Statistics Service. 2014. http: www.gks.ru/free_doc/new_site/rosstat/smi/food_1-06_2.pdf [Accessed 03/18/16] (in Russ))
12. Захарова И.Н., Боровик Т.Э., Мачнева Е.Б. и др. Каши в питании детей раннего возраста: что лучше — промышленного выпуска или домашнего приготовления? Вопросы современной педиатрии 2016; 15: 1: 105–108. (Zakharova I.N. Borovik I.E., Machneva Ye.B. et al. Cereals in young child feeding: which is better — manufactured or homemade? Voprosy sovremennoj pediatrii 2016; 15: 1: 105–108. (in Russ))
13. Koletzko B., Baker S., Cleghorn G. et al. Global Standard for the Composition of Infant Formula: Recommendations of an ESPGHAN Coordinated International Expert Group. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2005; 41: 584–599.
14. Guidelines ЕС 141/2006 COMMISSION DIRECTIVE 2006/141/EC of 22 December 2006 on infant formulae and follow-on formulae and amending Directive 1999/21/EC.
15. Коденцова В.М., Гмошинская М.В., Вржесинская О.А. Витаминно-минеральные комплексы для беременных и кормящих женщин: обоснование состава и доз. Репродуктивное здоровье детей и подростков 2015: 3: 73–96. (Kodentsova V.M., Gmoshinskaya M.V., Vrzhesinskaya O.A. Vitamin-mineral supplements for pregnant and lactating women: justification of composition and doses. Reproduktivnoe zdorov'e detej i podrostkov 2015: 3: 73–96. (in Russ))
Review
For citations:
Kodentsova V.M. Vitamin-fortified complementary foods for infant nutrition. Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics). 2016;61(5):102-105. (In Russ.) https://doi.org/10.21508/1027-4065-2016-61-5-102-105