Preview

Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics)

Advanced search

A new type of canned meat-based food for infants

https://doi.org/10.21508/1027-4065-2019-64-3-118-123

Abstract

The article discusses the role of meat and meat products in the diet of younger children. It contains the data on the chemical composition of raw meat, traditionally used in the children’s diet. The authors outline modern sanitary and hygienic requirements to meat products for children of early age. They present new types of pate canned meat and canned poultry meat, their ingredients and chemical composition. There are recommendations on their use by children over eighteen months of life. 

About the Authors

O. V. Georgieva
Federal research center for nutrition and biotechnology
Russian Federation


I. Ya. Kon'
Federal research center for nutrition and biotechnology
Russian Federation


E. A. Pyryeva
Federal research center for nutrition and biotechnology
Russian Federation


D. V. Makarkin
PROGRESS JC
Russian Federation


S. S. Nefedov
PROGRESS JC
Russian Federation


References

1. Детское питание. Руководство для врачей. Под ред. В.А. Тутельяна, И.Я. Коня. М.: Медицинское информационное агентство, 2017; 784. [Baby food. Guide for doctors. V.A. Tutelyan, I.Ya. Kon (eds). Moscow: Meditsinskoe informatsionnoe agentstvo, 2017; 784. (Russ)]

2. Национальная Программа оптимизации вскармливания детей первого года жизни в Российской Федерации (утв. на XVI Съезде педиатров России, февраль 2009 г). М., 2011; 68. [The National Program for the оptimization of the feeding of children of the first year of life in the Russian Federation. Moscow, 2011; 68. (in Russ)]

3. Fewtrell M., Bronsky J., Campoy C., Domellof M., Embleton N., Fidler N., et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. JPGN 2017; 64(1): 119–132. DOI: bit. ly/2j8cMPp)

4. Национальная Программа оптимизации питания детей в возрасте от 1 года до 3 лет в Российской Федерации. Союз педиатров России. 2-е изд., испр. и доп. М.: ПедиатрЪ, 2016; 36. [The national Program of optimization of nutrition of children aged 1 to 3 years in the Russian Federation. Union of pediatricians of Russia. 2nd ed. Moscow: Pediatr, 2016; 36. (in Russ)]

5. Химический состав российских продуктов. Под ред. И.М. Скурихина, В.А. Тутельяна. М.: ДеЛи принт, 2002; 236. [The сhemical composition of Russian products. I.M. Skurikhin, V.A. Tutelyan (eds). Moscow: Delhi print, 2002; 236. (in Russ)]

6. Химический состав пищевых продуктов. Справочные таблицы содержания аминокислот, витаминов, макромикроэлементов, органических кислот и углеводов. Под ред. И.М. Скурихина, М.Н. Волгарева. М: Агропромиздат, 1987; 360. [The chemical composition of foods. Reference tables of amino acids, vitamins, macro-microelements, organic acids and carbohydrates I.M. Skurikhin, M.N. Volgarev (eds). Moscow: Agropromizdat, 1987; 360. (in Russ)]

7. Санитарно-эпидемиологические правила и нормативы (СанПиН 2.3.3.1940-05) «Организация детского питания. М., 2005; 13. [Sanitary and epidemiological rules and regulations (SanPiN 2.3.3.1940-05) “Organization of baby food”. Moscow, 2005, 13. (in Russ)]

8. Единые санитарно-эпидемиологические требования к товарам, подлежащим санитарно-эпидемиологическому надзору (контролю) (утв. Решением комиссии Таможенного союза от 28.05.2010 №299). Изменения №341, №456, №622, №889; №6), 881. // http://docs.cntd.ru/ document/902249109. [Unified sanitary and epidemiological requirements for goods subject to sanitary and epidemiological surveillance (control) (approved. Decision of the customs Union Commission of 28.05.2010 №299). Changes N341, N456, N622, N889; N6, 881. (in Russ)] // http://docs.cntd. ru/document/902249109

9. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности пищевой продукции» (ТР ТС 021/2011) // http:// docs.cntd.ru/document/902320560. [Technical Regulations of the Customs Union «On food safety» (TR CU 021/2011). (in Russ)] // http://docs.cntd.ru/document/902320560

10. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности мяса и мясной продукции» (ТР ТС 034/2013). // http://docs.cntd.ru/document/499050564 [Technical Regulations of the Customs Union «On the safety of meat and meat products» (TR CU 034/2013). (in Russ)] // http://docs.cntd.ru/document/499050564

11. Технический регламент Таможенного союза «Требования безопасности пищевых добавок, ароматизаторов и технологических вспомогательных средств» (ТР ТС 029/2012) // http://docs.cntd.ru/document/902359401. [Technical Regulations of the Customs Union «Safety requirements for food additives, flavourings and technological means» (TR CU 029/2012). (in Russ)] // http://docs.cntd.ru/document/902359401

12. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. Методические рекомендации. (МР 2.3.1.2432-08) М.: Федеральный центр гигиены и эпидемиологии Роспотребнадзора, 2009; 36. [Norms of physiological needs for energy and nutrients for various groups of the population of the Russian Federation. Methodical recommendations. (МR 2.3.1.2432-08). Moscow: Federal Center for Hygiene and Epidemiology of Rospotrebnadzor, 2009; 36. (in Russ)]

13. Технический регламент Таможенного союза «О безопасности упаковки» (ТР ТС 005/2011) // http://docs.cntd.ru/ document/902299529. [Technical Regulations of the Customs Union «On the safety of packing» (TR CU 005/2011). (in Russ)] // http://docs.cntd.ru/document/902299529


Review

For citations:


Georgieva O.V., Kon' I.Ya., Pyryeva E.A., Makarkin D.V., Nefedov S.S. A new type of canned meat-based food for infants. Rossiyskiy Vestnik Perinatologii i Pediatrii (Russian Bulletin of Perinatology and Pediatrics). 2019;64(3):118-123. (In Russ.) https://doi.org/10.21508/1027-4065-2019-64-3-118-123

Views: 823


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1027-4065 (Print)
ISSN 2500-2228 (Online)